Home » Agenda » Tot 29 okt. – “De Witte Karavaan”, tentoonstelling 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters

Tot 29 okt. – “De Witte Karavaan”, tentoonstelling 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters

“De Witte Karavaan, over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika” is de titel van een tentoonstelling over deze bekende  missiecongregaties. De tentoonstelling vindt plaats in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te St. Agatha bij Cuijk aan de Maas en wel van 3 mei tot 29 oktober 2017. 

lavigrieIn 1868 sticht de Franse kardinaal Lavigerie de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika. Een jaar later volgen de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Van begin af aan is er sprake van een internationaal gemengd gezelschap met een hoofdzetel in Algerije. Van daaruit trekken de missionarissen en missiezusters Afrika in, om de mensen in contact te brengen met het christendom.

Lavigerie is een zeer bewogen man; hij strijdt tegen oorlog, hongersnood en slavenhandel. Hij spoort de missionarissen aan om zich te verdiepen in de Afrikaanse talen, de culturen en de Islam. Hij geeft hen als richtlijn: “U spreekt hun taal, u eet zoals zij, u kleedt u zoals zij.” Zowel de paters als de zusters gaan – naar de lokale gewoonten – in het wit gekleed. Daarom worden ze in de volksmond Witte Paters en Witte Zusters genoemd.

Voor altijd

Paters en zusters zijn actief in jeugdzorg, onderwijs, ziekenzorg, pastoraat en vrouwenemancipatie. Steeds met het doel om de Afrikanen het werk voort te laten zetten, om de inlandse kerk een Afrikaans gezicht te geven. Het idealisme en de volledige inzet van deze
missionarissen en missiezusters – velen van hen namen voor altijd afscheid van hun familie en hun moederland – spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Momenteel zijn de Nederlandse missionarissen bijna allemaal teruggekeerd naar hun thuisland. Hun werk wordt voortgezet door Afrikaanse mannen en vrouwen. In de tentoonstelling wordt het veelkleurige leven van de Witte Paters en Witte Zusters in Afrika geïllustreerd aan de hand van voorwerpen, archief- en beeldmateriaal. In Nederland zal deze tentoonstelling de laatste kans zijn om uit de eerste hand hun verhalen over de missie in Afrika te horen en aanschouwen.

Activiteiten

– Op 30 april 2017 wordt de tentoonstelling geopend met gelijktijdige presentatie van  het jubileumboek over de Nederlandse Witte Zusters. (Alleen voor genodigden)
– Op verschillende zondagen geven Witte Zusters en Witte Paters een inleiding bij de tentoonstelling (onder andere 11 juni, 23 juli en 10 september). Zie voor het gehele programma en meer informatie : www.erfgoedkloosterleven.nl of www.wittezusters.nl.
– Op zondag 2 juli lezing van Maaike de Haardt (hoogleraar theologie Radbouduniversiteit) over de kritiek van Afrikaanse theologen op het westers missie-ideaal.
– Op zondag 15 oktober een dubbellezing: pater Hugo Hinfelaar vertelt over de anti-slavernij campagne van Lavigerie en Ivonne van de Kar (Zusterwerk) over mensenhandel als vorm van moderne slavernij.
– Op zondag 29 oktober verzorgt het Afrika-Engakoor uit Nistelrode een swingend concert in de kloosterkerk.
– Wilt u de tentoonstelling bezoeken onder leiding van een Witte Pater of Witte Zuster, neem dan contact op met het Erfgoedcentrum voor de mogelijkheden.

Meer informatie

Zie voor het gehele programma en meer informatie : www.erfgoedkloosterleven.nl of www.wittezusters.nl of www.mafrome.org

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

  1. Kunt u mij de aanvangstijd vertellen van de dubbellezing op zondag 15 oktober a.s./ Dit staat nergens vermeld, ook niet op de brochure!

  2. Er zit n kansje in dat de tentoonstelling nog een jaar verlengd wordt….weten we pas zeker einde van het seizoen.

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*