Home » Agenda » 10 dec. – Religieuze feestdagen afschaffen? Redetwist met religiewetenschapper Paul Vermeer en theoloog Peter Nissen

10 dec. – Religieuze feestdagen afschaffen? Redetwist met religiewetenschapper Paul Vermeer en theoloog Peter Nissen

In deze Redetwist kruisen socioloog Paul Vermeer en theoloog Peter Nissen de degens over het afschaffen van religieuze feestdagen aan de hand van de casus van Hanneke. Doe als deelnemer actief mee aan de discussie en vel aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel.

Casus: Hanneke heeft niets met kerst: ze is niet gelovig en heeft een hekel aan de opgeprikte gezelligheid van familiedinertjes. Toch is ze verplicht vrij, net als veel andere Nederlanders. Hanneke zou deze twee vrije dagen veel liever op een ander moment opnemen: op de Dag van de Arbeid en tijdens Midzomernacht, bijvoorbeeld. Nu de Nederlandse samenleving grotendeels seculier is, vindt ze de tijd rijp voor verandering. Ze wil de rechter er daarom toe bewegen om de religieuze feestdagen af te schaffen.

Kleine groep bepaalt

Paul Vermeer verdedigt het standpunt van Hanneke: nu vrijwel niemand meer naar de kerk gaat en kerst en Pasen vooral draaien om lekker eten, is de oorspronkelijke betekenis van deze feestdagen verdwenen. Kerst en Pasen zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Daarnaast vindt hij het niet wenselijk dat een kleine groep binnen de samenleving de meerderheid oplegt wanneer ze vrij moeten zijn.

In ere houden

Peter Nissen is het niet met hem eens: hij stelt dat de gezamenlijke feestdagen zeer zeker nog van waarde zijn, ook al hebben ze hun religieuze context verloren. Bijvoorbeeld omdat ze saamhorigheid stimuleren. En dat, stelt hij, is een typisch christelijke waarde. Ook al zijn de meeste mensen niet meer gelovig, ons waardesysteem wordt daar nog steeds door gevoed. En dat moeten we in ere houden.

Op basis van prikkelende stellingen gaan Paul Vermeer en Peter Nissen met elkaar in discussie. Programmamaker Liesbeth Jansen is rechter en gespreksleider.

Over de sprekers

Paul Vermeer is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij doet empirisch onderzoek naar hedendaagse religieuze ontwikkelingen in Nederland en het schoolvak levensbeschouwing.

Peter Nissen is theoloog aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de historische en actuele diversiteit binnen het wereldchristendom en de relatie tussen nieuwe en oude vormen van spiritualiteit.

Praktische informatie

Dinsdag 10 december van 20:00 tot Locatie: LUX, Nijmegen
Organisator: Radboud Reflects

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven via: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2019/19-12-10-religieuze-feestdagen-afschaffen/

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*