Home » Agenda » 10 mrt. – Lezing Fukuyama: Against Identity Politics

10 mrt. – Lezing Fukuyama: Against Identity Politics

Francis Fukuyama is terug. Deze invloedrijke Amerikaanse politicoloog vindt dat we ons teveel focussen op onze identiteit. We strijden om erkenning op basis van ras, religie, etniciteit of gender. We richten ons op de verschillen in plaats van op de overeenkomsten. Dit werkt populisme en de opkomst van autoritaire leiders in de hand. Op 10 maart geeft Francis Fukuyama een lezing over hoe we de democratie kunnen redden. 

Onze vrije samenleving en democratie staan onder druk. Het succes van populistische leiders zoals Victor Orbán, Marine Le Pen en Donald Trump groeit, terwijl verschillende democratieën langzaam veranderen in autoritaire regimes. In zijn nieuwe boek Identiteit stelt Fukuyama dat we de huidige politieke situatie kunnen begrijpen vanuit het menselijk verlangen tot erkenning. De verkiezingswinst van populisten moet dus niet verklaard worden vanuit economische motieven, maar vanuit een behoefte aan erkenning van onze identiteit en menselijke waardigheid.

Identiteit

Etnische minderheden, anti-immigratiepopulisten, en de LGBTQ-gemeenschap vechten voor erkenning en bepalen hiermee de politieke agenda. Deze strijd om erkenning staat volgens Fukuyama op gespannen voet met de democratie. De behoefte om erkend te worden kan niet zomaar terzijde worden geschoven. Maar tegelijkertijd moeten we voorkomen dat de samenleving uiteen valt in groepen die niet meer tot elkaar te brengen zijn. Identiteit moet volgens Fukuyama op zo’n manier worden vormgegeven dat het de democratie ondersteunt in plaats van ondergraaft.

In zijn lezing verkent Francis Fukuyama het belang van identiteit, de opkomst van autoritaire leiders en de problemen van identiteitspolitiek voor de democratie. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met programmamaker en filosoof Lisa Doeland. Aansluitend is er ruimte voor vragen uit de zaal. Na afloop signeert Francis Fukuyama zijn nieuwe boek.

De voertaal is Engels.

Organisatie is in handen van Radboud Reflects, onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Over de sprekers

Fukuyama-IMG-222x220Francis Fukuyama is een Amerikaanse politicoloog en filosoof. Hij is vooral bekend van zijn werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens. Hij is hoogleraar politicologie aan Stanford University. In 2018 kwam van hem Identiteit. Waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek uit.

 

Doeland, Lisa 100x100Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects.

 

 

Praktische informatie

Datum: zondag 10 maart
Tijd: 19:30 tot Locatie: De Vereeniging, Radboud Universteit
Organisator(s): Radboud Reflects and Uitgeverij Atlas Contact

Deelname kost € 15,- | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees, studenten, scholieren en Alumni Benefits Card-houders € 7,50

Aanmelden: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2019/19-03-10-against-identity-politics-lecture-by/

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*