Home » Agenda » 11 jan. – Spiritueel performer Peter De Graef over ‘Vertrouwen: het begin van alles’
Acteur Peter De Graef: diepzinnig, beschouwelijk, speels, relativerend (Foto: Johannes Vande Voorde.)

11 jan. – Spiritueel performer Peter De Graef over ‘Vertrouwen: het begin van alles’

Speels, relativerend en met humor is het optreden van spiritueel performer Peter De Graef. Vlaming Peter De Graef is theatermaker, schrijver, acteur en regisseur. Maar bovenal is hij verhalenverteller. Op 11 januari 2020 zal hij een voordracht houden over ‘Vertrouwen’. Daarmee geeft hij de aftrap van het voorjaarsseizoen 2020 van het Han Fortmann Centrum, een centrum voor persoonlijke ontwikkeling in Nijmegen, dat dit jaar 40 jaar bestaat. In de ochtend verzorgen docenten van het centrum twee workshops.

Naast theaterman is Peter De Graef een spirituele zoeker uit nood geboren.  Wie ben ik, wat moet ik, waar draait dit alles om? “What de f*ck is this life?”  Zijn zoektocht bracht hem langs filosofische en spirituele wegen van oosterse en westerse snit. Meditatie en stilte werd een constante in zijn leven naast een diep besef van egoloosheid. Dat gaf hem een nieuw vertrouwen in het bestaan. Zijn voordrachten zijn diepzinnig, beschouwelijk, maar zonder dodelijke abstractie. Speels, relativerend en met humor neemt hij zijn toeschouwers mee in zijn vertelling. Videofragmenten van zijn optredens op Youtube  werden regelrechte hits. Zijn optreden belooft hoe dan ook een inspirerende middag te worden. Never a dull moment met Peter De Graef.

Peter De Graef volgde zijn toneelopleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij bouwde een opmerkelijk oeuvre op met eigen teksten en viel als acteur én auteur meermaals in de prijzen. Zo ontving hij in 1997 de prestigieuze  Louis d’Or voor zijn rol in De Wereldverbeteraar.

Enkele citaten van Peter De Graef

“Ik kwam uit een traumatische jeugd en zocht antwoorden. Het leven was toen niet makkelijk: verwrongen relaties, zelfmedicatie, alcohol, hasj, werkloosheid … maar boeken zetten mij enigszins op een pad. Thema’s als wetenschap, filosofie en spiritualiteit lieten toe al lezend de wereld te overschouwen en die beter te begrijpen.”

“Onze persoon is een concept. Wij zijn niet de verhaaltjes waarin wij wonen. Dat geloven we wel, maar het echte leven gaat schuil achter die concepten. Kunnen we daarop vertrouwen?”

“Ik denk dat iedereen fictie gebruikt om grip te krijgen op de chaotische werkelijkheid. Of het nu gaat om religie, exacte wetenschappen of kunst: het zijn systemen die moeten verbergen dat we maar wat rondgraven als blinde mollen.”

“Religie an sich is een zoektocht naar zin, diepte, een groter verhaal dan het verhaal van wetenschap en de materie. En natuurlijk die zoektocht kan ontsporen.”

“Natuurlijk ben ik nog altijd onrustig en zoekende, een mens mag en moét zoeken naar de waarheid, hoe onmogelijk die zoektocht ook is. Maar life ain’t no shit no more, en dat is goed.”

Workshops

In de ochtend staan twee workshops op het programma, verzorgd door Mindfulness en Compassietrainer Te van Rijd en Holistisch Levenscoach Eveline Zwikker. Beiden zijn docent aan het Han Fortmann Centrum.

Workshop 1 ‘Een leven gebaseerd op vertrouwen’.

Valt vertrouwen op je eigen waarneming te ontwikkelen? Kun je groeien in vertrouwen op wat het leven ook maar aanreikt? Zijn anderen wel te vertrouwen en wat doe je als het antwoord ‘nee’ blijkt te zijn? Wellicht prikkelende vragen die in de workshop aan de orde komen. Docent Ted van Rijt.

Workshop 2 Het Latifagebed.

Het Latifagebed is een geleide meditatie uit de traditie van het soefisme. Het gebed brengt je naar een plek van innerlijke vrede en zelfliefde. Tijdens de beoefening sta je stil bij zeven verschillende kwaliteiten die een bewustwordingsproces opgang brengen: aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave, liefde, ik ben. Docent Eveline Zwikker.

Programma

10.00 uur: opening

10.10 – 11.10 uur: workshop 1, mindfulness, een leven gebaseerd op vertrouwen.

11.30 – 12.30 uur: workshop 2, het Latifagebed, een geleide meditatie uit het soefisme

12.30 – 13.30 uur: pauze en lunch

13.30 – 15.30 uur: lezing door Peter De Graef: ‘Vertrouwen: het begin van alles’.

Nadere informatie en aanmelding

Entree: € 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-. Aanmelden kan via de website: www.fortmanncentrum.nl, e-mail: info@hanfortmanncentrum.nl, telefoon: 06-50633299. Locatie: Van Slichtenhorststraat 81, 6524 JL Nijmegen.

Over het Han Fortmann Centrum

Het Han Fortmann Centrum, opgericht in 1979, beoogt het bevorderen van persoonlijke groei,  bewustzijn en levensplezier in het persoonlijk en maatschappelijk leven. Daarbij baseert het centrum zich op wijsheidstradities uit de gehele wereld.

Het centrum is genoemd naar de Nijmeegse priester en hoogleraar Cultuur en Godsdienstpsychologie, Henricus Martinus Maria Fortmann (1912-1970), die met publicaties als ‘Oosterse renaissance’ en ‘Heel de mens’ aandacht vroeg voor de samenhang tussen Oost en West, lichaam en geest, theorie en praktijk.

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*