Home » Agenda » 18 mei – Volzin-lezing met Mechteld Jansen: oud baart nieuw: over traditie en vernieuwing

18 mei – Volzin-lezing met Mechteld Jansen: oud baart nieuw: over traditie en vernieuwing

Volzin (magazine voor religie en samenleving) zet een traditie voort en nodigt alle belangstellenden van harte uit: op zaterdagmiddag 18 mei 2019 bent u welkom in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther (nabij Den Bosch) bij de elfde Volzin-lezing. Onder de titel ‘Oud baart nieuw’ zal prof. Mechteld Jansen, rector van de Protestantse Theologische Universiteit, spreken over traditie en vernieuwing.

Mechteld Jansen, rector van de Protestantse Theologische Universiteit, zal in de 11de Volzin-lezing ingaan op de mogelijke vernieuwingskracht in de christelijke traditie. Zij zal niet kijken naar hoe christendom en kerk steeds meer verdwijnen uit Nederland – die feiten zijn wel bekend – maar ze zal inzoomen op wat er in de wereld van christendom, kerk en religie juist aan het ontstáán is. Kan de christelijke traditie iets nieuws baren en waar zien we dat dan? Welke tendensen zijn hoopgevend?

Alain Verheij is één van de meest zichtbare en vernieuwende theologen van Nederland. Wat vindt hij van de ideeën van Jansen? Waar ziet hij iets nieuws geboren worden? Richard Steenvoorde maakt deel uit van een nieuwe dominicaanse gemeenschap in Rotterdam. Is hun nieuwe thuis hét voorbeeld van ‘Oud baart nieuw’?

Arjan Broers, journalist en theoloog, is onze gastheer.

Verhalenverteller Kees Posthumus zal een theatraal intermezzo verzorgen en een muzikale bijdrage leveren.

Voor wie?

De Volzin-lezing is bedoeld voor alle lezers van Volzin en hun introducés. Andere belangstellenden zijn eveneens van harte welkom. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder gewaardeerd.

Programma

13:15 Abdijkerk open
13:45 Opening door Jan van Hooydonk, redacteur van Volzin
13:50 Welkom door Arjan Broers, gastheer
14:00 Volzin-lezing door Mechteld Jansen
14:30 Forumgesprek Mechteld Jansen, Richard Steenvoorde en Alain Verheij
15:00 Pauze en muziek, boekentafel
15:30 Theatraal intermezzo door Kees Posthumus
16:00 Gesprek met zaal en sprekers
16:30 Muziek
16:35 Nawoord Denis Hendrickx, abt van de Abdij van Berne
16:45 Hef het glas op Volzin

Voorafgaande aan de Volzin-lezing zullen er voor belangstellenden rondleidingen worden verzorgd in de abdij met aansluitend een lunch. Aanvang: 10.30 uur. De kosten voor dit Volzin-arrangement zijn € 24,- p.p..

Praktische informatie

De Volzin-lezing vindt plaats op zaterdagmiddag 18 mei 2019 in de Abdij van Berne, Abdijstraat 49, in Heeswijk-Dinther (onder Den Bosch). De abdij is vanaf Den Bosch CS te bereiken met de bus (lijn 158). Uitstappen halte Mgr. Van Oorschotstraat en dan de bordjes naar de abdij volgen (ca. 10 minuten lopen). Houdt er a.u.b. rekening mee dat er slechts één bus per uur vanaf Den Bosch CS naar de abdij gaat. Voor vertrektijden van de bus, zie
www.9292.nl. Komt u met de auto: er is voldoende (gratis) parkeerruimte bij de ingang van de abdij.

Aanmelden via: https://www.volzin.nu/aanmelden-volzin-lezing-2019/

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*