Home » Agenda » 21 jan. – Lezing ‘Europa en de publieke rol van religie’

21 jan. – Lezing ‘Europa en de publieke rol van religie’

Worden we geconfronteerd met de onvermijdelijke aftakeling van Europa, of zijn er nog hernieuwbare bronnen die Europa een solide cultureel en intellectueel kader kunnen verschaffen? Wat kunnen we nog verwachten van het christendom na de schijnbare dood van God en het einde van de ideologieën? Deze vragen vormen het begin punt van een serie lezingen georganiseerd door de stichting DEZINNEN en  de stichting Communicantes.  De tweede lezing in de serie vindt plaats op 21 januari in Utrecht.

Onlangs betoogde filosoof en historicus Frank Ankersmit, dat onze Europese cultuur en filosofische erfenis versleten is. Alles wat goed was hebben we opgebruikt en we blijven achter zonder een overtuigende visie op de toekomst. Nu ons weinig rest om ons veilig door de 21e eeuw te leiden, moet Europa zichzelf op de een of andere manier opnieuw uitvinden.
Ankersmits verontrustende relaas is het beginpunt van een serie lezingen.

De tweede lezing in de reeks spreken de prominente theologen Kirill Hovorun en András Máté-Tóth. Zij menen dat de christelijke kerken wel degelijk kunnen bijdragen aan het toekomstige Europa. De oekraïens-orthodoxe aartspriester Hovorun en de rooms-katholiek Máté-Tóth hebben in het verleden uitdrukkelijke stilgestaan bij de publieke rol van kerk en geloof in onze tijd.

Praktische informatie

Tijd: 19.30 – 22.00 uur (zaal open om 19.00 uur)
Plaats: De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Moderator: Heleen Zorgdrager, Vrije Universiteit Amsterdam
Entree: € 8, – (studenten gratis)
Inschrijven: info@dezinnen.nl of www.dezinnen.nl
OV/Parkeren: www.kargadoor.nl/utrecht/contact/route-en-parkeergelegenheden.html

Professor Kirill Hovorun, oekraïens orthodox, is priester en theoloog en werkt aan Loyola Marymount University, Los Angeles
Professor András Máté-Tóth, rooms-katholiek, is godsdienstsocioog, theoloog en mediadeskundige en werkzaam aan de Universiteit van Szeged, Hongarije

Organisatie: stichting DEZINNEN & stichting Communicantes

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*