Home » Agenda » 25 okt. – Kwetsbaarheid, Lezingen door theoloog Christa Anbeek en filosoof Rob Compaijen

25 okt. – Kwetsbaarheid, Lezingen door theoloog Christa Anbeek en filosoof Rob Compaijen

Onder de titel ‘kwetsbaarheid’ verzorgen de theoloog Christa Anbeek en filosoof Rob Compaijen op donderdag 25 oktober 2018 een lezing. Tijd: 19.30 – 21.00 uur, Plaats:  Theaterzaal C, Radboud Universiteit. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Radboud Reflects in samenwerking met Uitgeverij Ten Have.

We zijn niet van onszelf maar van elkaar, stelt theoloog Christa Anbeek. En dat maakt ons kwetsbaar, want een geliefde kan opeens een ongeluk krijgen, ziek worden of bij je weg gaan. Je kunt dan vervallen in treurigheid, angst en piekeren. Kom luisteren hoe Christa Anbeek stelt dat spel en religie kunnen helpen om te gaan met deze kwetsbaarheid.

Maakbare samenleving

In onze maakbare samenleving is er weinig ruimte voor wat niet perfect is. Ook het onverwachte kunnen we maar moeilijk een plek geven, en daarom treft het ons soms extra hard. Om echt iets te leren van onze ervaringen, zegt Christa Anbeek, moeten ze onderzocht worden. Spel en religie kunnen daarbij helpen, omdat ze allebei gebaseerd zijn op doen alsof, op het creëren van een andere werkelijkheid te midden van deze.

Vertrouwen

Volgens filosoof Rob Compaijen speelt ook vertrouwen een cruciale rol in onze relaties met anderen. Vertrouwen maakt ons kwetsbaar, want wanneer we iemand vertrouwen nemen we het risico dat we teleurgesteld worden. Compaijen stelt dat vertrouwen een midden is tussen een rationeel gerechtvaardigde beslissing en een wilde gok. Zeker in een tijd die sterk gericht is op het indammen van onzekerheid, leidt dat tot de vraag: is vertrouwen wel verstandig? Zijn er alternatieven? En hoe zouden we zijn zonder kwetsbaarheid?

Plezier beleven

Hoe verwelkom ik het vreemde en onverwachte? Hoe kan ik plezier beleven in plaats van te vervallen in angst en doemdenken? Hoe komen we van treurigheid naar verwondering? Anbeek houdt een pleidooi voor een samenleving waarin ook plek is voor het kwetsbare en de onvermijdelijke eindigheid van dingen. Na twee korte lezingen gaan Anbeek en Compaijen met elkaar in gesprek over kwetsbaarheid en vertrouwen. Programmamaker Liesbeth Jansen leidt het gesprek.

Over de sprekers

Christa Anbeek is hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doceert Levensfilosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Eerder verschenen Overlevingskunst (2010) en de bestseller De berg van de ziel (2013).

Rob Compaijen is filosoof en ethicus aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar verstandigheid, afgunst en rationaliteit.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis.

www.ru.nl/rr/kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid | Lezingen door theoloog Christa Anbeek en filosoof Rob Compaijen
Donderdag 25 oktober 2018 | 19.30 – 21.00 uur | Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*