Home » Agenda » 4 en 5 mrt. – Lezingen Tsjechische theoloog en filosoof Tomáš Halík

4 en 5 mrt. – Lezingen Tsjechische theoloog en filosoof Tomáš Halík

Van 4 t/m 6 maart 2019 is de Tsjechische theoloog en filosoof Tomáš Halík op uitnodiging van
DEZINNEN Den Haag in Nederland. Zijn boek ‘Geduld met God’ is een bestseller die in diverse
talen werd vertaald en internationaal goed werd ontvangen. Ook ‘Raak de wonden aan’, het
laatste in het Nederlands vertaalde boek dat onlangs verscheen wordt erg goed ontvangen en
door sommigen ‘zijn beste boek tot nu toe’ genoemd.

Tomáš Halík is hoogleraar Filosofie en Sociologie aan de Karelsuniversiteit van Praag. In 2014 won hij de prestigieuze Templeton Prize. Halík liet zich tijdens het communistische bewind in het toenmalige Tsjechoslowakije in het geheim tot priester wijden en werd tijdens de fluwelen revolutie in brede kring gerespecteerd om zijn stellingnames. Hij was o.m. bevriend met oud-president Vaklav Havel en met Kardinaal František Tomášek en was adviseur van Johannes Paulus II. Halík wordt gezien als één van de meest invloedrijke theologen van deze tijd.  Hij is als een van de weinige hedendaagse schrijvers in staat een brug te slaan tussen geloof en scepsis, tussen christelijke zingeving en atheïstische levensoriëntatie.

Halík geeft begin maart twee lezingen in Nederland. De voertaal in beide lezingen is Engels.

Lezing 4 maart- Den Haag 20.00 uuur

Op 4 maart houdt Tomáš Halík bij DEZINNEN in Den Haag een lezing onder de titel: “Church as field hospital; crisis and renewal of faith”.

Als coreferent zal optreden Prof. Dr. Erik Borgman. Het programma met als moderator Arjan Broers is in het Engels.

Datum/tijd: 4 maart 20.00u
Locatie: Christus Triumfatorkerk, Juliana van
Stolberglaan 154, Den Haag.
Kaarten: € 12,- aan zaal (€ 10 bij voorinschrijving)
Inschrijven: www.dezinnen.nl of info@dezinnen.nl

Lezing 5 maart- Nijmegen 19.30-21.00u

Op 5 maart houdt Tomáš Halík bij Radboud Reflects een lezing onder de titel: “How to deal with misery?”

We zijn tegenwoordig vooral gefocust op geluk en hebben nauwelijks nog ruimte voor verdriet en pijn. Tomáš Halík stelt echter dat we er niet voor mogen vluchten, maar het lijden juist moeten zien, aanraken en ons erdoor laten raken. Hij gebruikt als voorbeeld het bijbelverhaal over de ongelovige Thomas die eerst Jezus’ wonden wilde voelen en dan pas geloven. Kom luisteren naar Halík die ons oproept om niet weg te lopen voor het ongeluk om ons heen.

Ongelovige Thomas

Thomas, één van Jezus’ leerlingen, wilde niet geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan voordat hij zijn wonden had kunnen aanraken. Meestal wordt het verhaal van de ongelovige Thomas uitgelegd alsof Thomas om bewijzen vraagt. Hij wil eerst zien, en dan geloven. Deze interpretatie is erg ingegeven door ons wetenschappelijke wereldbeeld. We willen zeker weten, niet geloven.

Opdracht

Maar volgens Tomáš Halík heeft het verhaal een hele andere betekenis. Jezus liet Thomas via zijn wonden de enige plaats zien waar we God werkelijk kunnen aanraken: in het leed van de wereld. De opstanding is dan ook geen goedkoop happy end maar een opdracht: we mogen niet capituleren voor het lijden, ook als we het niet kunnen oplossen. Dat geldt ook, aldus Halík, voor de verborgen pijn van de mensen om ons heen, en om het genezen van onze eigen wonden.

Blinkende charme

Deze interpretatie brengt Halík ertoe om sceptisch te zijn ten opzichte van religie. “Ik geloof niet meer in goden en religies die vrolijk in deze wereld rondspringen zonder geraakt te worden door de wonden van de wereld, en op de hedendaagse religieuze markt alleen hun blinkende charme tentoonstellen.”

Na zijn lezing gaat Tomáš Halík in gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude over de plaats en betekenis van ellende en verdriet in ons leven, en hoe we daarmee om kunnen gaan. Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Praktische informatie lezing 5 maart

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren gratis

De inschrijving voor de lezing bij Radboud Reflects opent op 4 februari om 11.00 uur. 

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/how-to-deal-with-misery-lecture-by-philosopher/

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*