Home » Agenda » 4 nov. – Dag van de Inspirerende Film

4 nov. – Dag van de Inspirerende Film

Zondag 4 november aanstaande staat het Nijmeegse filmhuis LUX in het teken de Dag van de Inspirerende Film. Dit eendaagse filmfestival beleeft dan zijn 20ste editie.  De dag is een initiatief van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum in samenwerking met filmtheater LUX.

Er staan twee topfilms op het programma rond het thema ‘Elkaar raken’: Gouden Beer-winnaar On Body and Soul en de internationaal omarmde film The Insult.

Er zijn ontelbare redenen om niet aangeraakt te willen worden of juist om lichtgeraakt te zijn. Waar de een roept “Blijf van me af!”, smeekt de ander: “Raak mij aan!” Beide films laten op indringende wijze de uitersten van deze aspecten van beroering zien en laten daarmee de kijker zeker niet onberoerd.

Aansluitend aan de vertoning van ‘On Body and Soul’ wordt met de zaal het thema uitgediept in een filmgesprek onder leiding van Rinke van Hell en Joël Friso, theologen en filmkenners.

Aansluitend aan de vertoning van ‘The Insult’ reflecteert Filosoof des Vaderlands René ten Bos op het thema naar aanleiding van de film en gaat daarover in gesprek met de zaal.

Dagvoorzitter is Rolf Deen, als agoog werkzaam in het bedrijfsleven en bestuurslid van Het Filmgesprek.

Theoloog Ted van Rijt verzorgt namens het Han Fortmann Centrum een korte mindfulness-oefening om het publiek voor te bereiden op een reflectieve, meditatieve kijkervaring.

Jubileum

De Dag van de Inspirerende Film viert feest. Dit jaar wordt de 20ste editie gehouden. Daarom is er 50% korting op de toegangskaarten voor studenten en voor introducés onder de 30 jaar.

Denk je als trouwe bezoeker van dit eendaagse filmfestival ‘ik zou graag mijn (klein)kind/neef/nicht meenemen’, dan heeft deze introducé onder de 30 jaar voor half geld toegang.

On Body and Soul

On body en soulIn een slachthuis in Boedapest is de introverte Mária nog maar net als de nieuwe kwaliteitscontroleur aan de slag gegaan, als het geroddel onder haar collega’s al begint. Mária gedraagt zich opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, ze neemt haar werk extreem serieus en houdt zich strikt aan de regels. Haar wereld is er een die bestaat uit cijfers en gegevens die in haar geheugen geprent staan. De enige op het werk die toenadering zoekt is haar baas Endre. Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen en ontdekken ze per toeval ’s nachts hetzelfde te dromen. Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen samen na beginnen te spelen.

Regie: Ildikó Enyedi
Cast: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi
Taal: Hongaars (Nederlands ondertiteld)
Lengte: 116 Minuten
Releasedatum: 14 december 2017
Winnaar Gouden Beer 2017.

The Insult

the insultIn The Insult leidt een incident tussen twee mannen tot een zaak van nationaal belang waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt. Politiek en religie verdelen een land waar de wonden uit het verleden nog lang niet geheeld zijn.

Tijdens de renovatiewerken van een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijnse vluchteling. Als de ruzie uit de hand loopt door een belediging worden beide mannen meegesleurd in een neerwaartse spiraal waarvan de draagwijdte veel verder reikt dan de grenzen van de rechtspraak.

The Insult won verschillende Publieksprijzen. Hoofdrolspeler Kamel El Basha won op het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Acteur.

Regie: Ziad Doueiri
Cast: Adel Karam, Kamel El Basha, Rita Heyek en Diamand Abu Abboud
Taal: Arabisch (Nederlands ondertiteld)
Lengte: 112 minuten
Releasedatum bioscoop: 15 februari 2018.

Lunch

Kosten voor de lunch en andere consumpties (m.u.v. de welkomkoffie/thee) zijn voor eigen rekening van de deelnemers.

Kaartverkoop

Kaarten à € 27,50 zijn verkrijgbaar via de website en kassa van LUX: www.lux-nijmegen.nl  (vanaf 6 sept.)

Studenten en introducés onder 30 jaar betalen € 13,75.
Voor de gereduceerde toegang is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Op = op!

Locatie

LUX, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen.

 

Meer informatie zie website Han Fortmann Centrum of Filmtheater LUX

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*