Home » Samen Lokaal » Dag van de Inspirerende Film (a.s. zondag, Nijmegen)

Dag van de Inspirerende Film (a.s. zondag, Nijmegen)

Zondag 4 november staat het Nijmeegse filmhuis LUX in het teken van de Dag van de Inspirerende Film. Dit eendaagse filmfestival beleeft dan zijn 20ste editie. Thema: Elkaar raken. Hoofdspreker op de dag is  René ten Bos, Filosoof des Vaderlands. Hij zal in samenspraak met het publiek reflecteren op één van de getoonde films (‘The Insult’).

De films The Insult en On Body and Soul staan centraal op de 20ste editie van de Dag van de Inspirerende Film, zondag 4 november aanstaande. Dit eendaagse filmfestival is een initiatief van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum in samenwerking met filmtheater LUX in Nijmegen.

De twee films werpen ieder een eigen licht op het thema ‘Elkaar raken’. In The Insult escaleert een ruzie tussen Toni en Yasser over een waterafvoer tot een rechtszaak van Libanees nationaal belang. On Body and Soul speelt zich af in een slachthuis, waar financieel directeur Endre en kwaliteitscontroleur Mária verliefd op elkaar raken, maar ze schutteren wat af in de bedrijfskantine. De films tonen beide op indringende wijze de uitersten van ‘elkaar raken’ en laten de kijker niet onberoerd.

Denker des Vaderlands René ten Bos is hoofdspreker op de Dag van de Inspirerende Film. Bij wijze van voorafje stelde de organisatie hem vijf vragen:

Wat is je meest inspirerende film van de afgelopen 20 jaar?
‘The Return’ van de Russische cineast Andrey Zvyagintsev. Over een vader die na een gevangenschap zijn twee zoons meeneemt naar een eiland in de Noordelijke IJszee. Niet alleen deze film, maar alle films van Zvyagintsev zijn onverbiddelijk, wreed, poëtisch en bijbels. Schitterend. Beter nog dan Inarittu of Haneke, om twee andere grootheden te noemen.

Wat is de laatste film die je hebt gezien?
Door drukte kijk ik te weinig films. De laatste was ‘The Shape of Water’. Mooi gemaakt en goed geacteerd, maar toch te ongeloofwaardig om mij echt geboeid te houden.

Kijk je samen of alleen?
De laatste film keek ik alleen. Vind alleen naar de cinema gaan heerlijk.

Je gaat naar een onbewoond eiland: wat neem je mee, een boek of een film?
Zonder twijfel een boek, want ik neem aan dat je op een onbewoond eiland geen elektriciteit hebt en je er dus geen film kunt kijken. Maar zelfs als er elektriciteit was, dan toch een boek. Een heel dik boek.

Wat eet je bij het film kijken?
Niks. Ik vind eten bij films onbeschaafd en een belediging voor de regisseur en zijn acteurs.

Kaarten voor de Dag van de Inspirerende Film kosten € 27,50. Studenten en introducés onder 30 jaar betalen half geld. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa LUX of direct online

Meer informatie over het programma van de Dag van de Inspirerende Film is ook te vinden op de websites van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum. Daar is ook een retrospectief te vinden van deze filmeendaagse.

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*