Home » Actueel » Tekenen des tijds (vanaf 30 juli)

Tekenen des tijds (vanaf 30 juli)

Vanavond start bij de EO (NPO 2) een nieuwe serie: Sing of Times. In vijf afleveringen ontmoet de kijker twaalf topvrouwen op verschillende plaatsen in de wereld, die hun kijk geven op cruciale thema’s die de mensheid verdelen.

De vijf thema’s zijn democratie, klimaat, religie, ongelijkheid en leiderschap. In het jaar dat we 70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vieren, gaan de makers van deze serie te rade bij vrouwen die in de voetsporen traden van Eleanor Roosevelt, de drijvende kracht achter deze Verklaring. Wat is hun drijfveer en hoe ziet hun betere wereld eruit? De wereld volgens: Mary Robinson, Mabel van Oranje, Elif Shafak, Chimamanda Ngozi Adichie, Agnes Heller, Polly Higgins, Agnes Abuom, Leila Ahmed, Tawakkol Karman, Judith Butler, Chung Hyun Kyung & Isabel Allende.

Aflevering 1: Democratie – 30 juli 
‘We leven in gevaarlijke tijden, maar de wereld was altijd al een gevaarlijke plek’, aldus filosoof Agnes Heller, die in Boedapest ternauwernood aan de Nazi’s ontkwam. Om ons heen, in Polen, Hongarije, Turkije, zien we de opkomst van autoritaire regimes. Mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en armoede kloppen op onze deuren. Populisten buiten angst voor de ander uit. Staat onze liberale democratie opnieuw onder druk? En hoe kunnen we ons er tegen wapenen? Een pleidooi voor actief burgerschap.

Aflevering 2: Klimaat – 6 augustus
‘Ik denk veel aan mijn kleinkinderen, die in 2050 in de veertig zullen zijn en we misschien 200 miljoen klimaatvluchtelingen hebben. Wat doen we nu om voor hen en mijn kleinkinderen een betere wereld te maken?, zegt Mary Robinson, oud-president van Ierland. De apocalyps lijkt aangebroken en het overleven van onze planeet komt steeds meer in gevaar. Volgens Polly Higgins, advocaat van de aarde, is het vernietigen van onze planeet – ecocide – een van de grootste misdaden van de 21-ste eeuw. Gaat het strafrecht ons helpen? Kan een spirituele houding ons veranderen? Een pleidooi voor climate justice.

Aflevering 3: Religie – 13 augustus
Zoals artsen zonder grenzen, ben ik een theoloog zonder grenzen, stelt Chung Hyun Kyung, hoogleraar oecumenische theologie aan Union Theological Seminaryin New York. Zal religie van de 21-ste eeuw er anders uit zien dan de vormen die we kennen? Hoe gaan we om met religieuze diversiteit? Moet je religieus zijn om spiritueel te zijn? Wat is er nodig voor toekomstbestendige religies? De Keniaanse Agnes Abuom, moderator van de Wereldraad van Kerken, laat zich inspireren door dePilgrimage of Justice & Peace. Daar ontmoeten mensen elkaar over grenzen van religies heen om samen te werken aan het goede leven voor allen. Een pleidooi voor openheid en engagement.

Aflevering 4: Ongelijkheid – 20 augustus
‘We moeten allemaal feminist zijn’, luidt de oproep van schrijver Chimamanda Ngozie Adichie om de genderongelijkheid te tackelen. Ze inspireerde Beyonce om er een song aan te wijden. Of het nu om gender, ras, klasse of cultuur gaat, ongelijkheid lijkt onuitroeibaar. We leven in een wereld waarin de sloppenwijken de snelst groeiende woonplaatsen zijn. Voor filosoof Judith Butler is het daarom onontbeerlijk te formuleren wat een rechtvaardige wereld kan zijn. Hoe organiseren we dat onze levens vrijer, rechtvaardiger en gelijkwaardiger worden? Een pleidooi voor gelijkheid.

Aflevering 5: Leiderschap – 27 augustus 
‘Mannen dienen hun ego en vrouwen hun land’, luidt het adagium. Kort door de bocht of zit er toch een kern van waarheid in? Welk leiderschap is er nodig voor de nieuwe wereld en welke waarden horen daarbij? En zijn de mensenrechten aan revisie toe of zijn ze onontbeerlijk? Een pleidooi voor een global ethics.

Praktische info

Van maandag 30 juli i t/m 27 augustus 2018, NPO 2. 22.55 uur (op 20 en 27 augustus om 22.45 uur).

Biografieën

Zie hier korte biografieën van de twaalf vrouwen die in de afleveringen aan het woord komen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*