Home » Agenda » 21 okt. – Derde editie van muzikaal evenement ‘1000 Stemmen zingen Oosterhuis’

21 okt. – Derde editie van muzikaal evenement ‘1000 Stemmen zingen Oosterhuis’

Voor de derde maal organiseren een aantal progressief katholieke organisaties het muzikale evenement ‘1000 Stemmen zingen Oosterhuis’. Aanleiding is de 85ste verjaardag van de bekende katholieke tekstdichter, theoloog, liturgie- en kerkvernieuwer Huub Oosterhuis. Het evenement vindt plaats op 21 oktober 2018 in het Muziekgebouw in Eindhoven en is een vervolg op eerdere succesvolle edities in 2014 en 2016.

Aan de samenzang neemt een groot koor en een orkest deel. Ook het publiek in de zaal kan voluit meezingen. Het grote koor is eenmalig van samenstelling. Zangers kunnen zich individueel aanmelden. Deelnemers krijgen vooraf partituur toegezonden. Ook zijn er repetitiemogelijkheden bij bestaande koren die liederen van Oosterhuis op het repertoire hebben. Aanmelding kan via de website 1000 stemmen zingen. Daar kan men zich tevens aanmelden als deelnemer/bezoeker (zitplaats in de zaal), of als deelnemer aan de informatiemarkt.

Inleiding door Oosterhuis

Centraal thema is ‘zorg om de aarde’. Uitgevoerd wordt onder andere  ‘Het Lied van de Aarde’ onder leiding van Geert Hendrix, directeur van de Muziekacademie van Lier en docent aan het conservatorium in Antwerpen. Voorafgaand aan de uitvoering zal Huub Oosterhuis een inleiding geven op dit werk. Na de pauze dirigeert Tom Löwenthal zestien liederen van Oosterhuis, op muziek van Bernard Huijbers, Antoine Oomen, Tom Löwenthal en Arjan van Baest. Zangers van meer dan vijftig koren uit Nederland en Vlaanderen doen hieraan mee en ondersteunen zo de massale samenzang.

Ontmoetingsmarkt

Vanaf 13.30 uur is in de foyer van het Muziekgebouw een ontmoetingsmarkt. Lokale geloofsgemeenschappen en organisaties kunnen zich daar presenteren. Aanmelding is nog mogelijk. De markt vormt een uitgelezen gelegenheid om te zien en te horen wat geloofsgemeenschappen en ecclesia-groepen bindt.

Kijk voor meer informatie op www.1000stemmen.nl. Via de website kan men zich aanmelden als zanger voor het grote koor of als deelnemer aan de ontmoetingsmarkt. Kaarten voor bezoekers (€ 27,50)  zijn te reserveren via Muziekgebouw Eindhoven.

Het project 1000 Stemmen zingen Oosterhuis is een initiatief van Leerhuis & Liturgie Brabant, Mariënburg Vereniging van kritisch katholieken, Stichting Oecumenische Vieringen Eindhoven (SOVE) in samenwerking met Leerhuis- en Liturgieprojecten Lier (B) en Ekklesia Amsterdam.

Praktische info

Locatie: Muziekgebouw Eindhoven, publieksingang
Heuvel 140, 5611 DK Eindhoven
Evenement: 1000 Stemmen zingen Oosterhuis
Datum: zondag 21 oktober 2018 / 14:30 – 17:00 uur
Inloop vanaf 13:30 voor de Ontmoetingsmarkt
Entree: € 27,50 excl. reserveringskosten, incl. pauzedrankje
1000 Stemmen zingen…!

Info en aanmelding, zie: www.1000stemmen.nl

Meezingen in het koor

In Nederland en Vlaanderen zijn meer dan vijftig koren actief die met regelmaat het repertoire van Huub Oosterhuis uitvoeren. De organisatie nodigt uitdrukkelijk de zangers van al deze koren uit om deel te nemen aan de bijzondere happening. Tezamen vormen zij het groot koor dat in stemgroepen plaatsneemt op het balkon boven het podium, derhalve met zicht op de dirigent. De koorpartijen worden  direct na inschrijving en betaling toegestuurd per mail.

Om de uitvoering te laten slagen is het de bedoeling dat alle zangers van het groot koor het repertoire vóóraf instuderen. Op de site 1000 stemmen zingen zullen komende tijd repetities worden geagendeerd van bestaande koren, die de 16 liederen tijdens hun reguliere repetities instuderen. Zangers uit de buurt zonder repetitiemogelijkheid kunnen zich daarbij aansluiten.

Op de dag van de uitvoering staat de generale repetitie gepland tussen 13:00 en 14:00 uur. In de Lage Landen Zaal, met groot orkest, onder leiding van Tom Löwenthal.

Contactpersoon:
Marjon Starrowsky Gijzenberg 2 / 5508 AN Veldhoven
040-2543453 / 06 33919118
e-mail: info@1000stemmen.nl

Huub Oosterhuis

Op 1 november 2018 wordt Huub Oosterhuis 85 jaar. De tekstdichter van meer dan zevenhonderd kerkliederen geldt als de belangrijkste liturgievernieuwer van ons taalgebied. Hij is de inspirator van de Ekklesia Amsterdam en van daaruit van talrijke andere liturgische gemeenschappen in Nederland, Vlaanderen en Duitsland.

Verder lezen:

Verslag van ‘1000 Stemmmen zingen Oosterhuis december 2016’.

Over de biografie van Huub Oosterhuis, zie recensie ‘De paus van Amsterdam’.

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

  1. Zo gaat het door en door mensen als Huub Oosterhuis weer een stukje verder.
    Ik geloof daar echt in

  2. Een prachtig bericht over een prachtig evenement!

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*