Home » Agenda » t/m 30 juni – Expositie Bommel en de Bijbel

t/m 30 juni – Expositie Bommel en de Bijbel

Ter gelegenheid van de Haarlemse Stripdagen is er ook dit jaar weer een speciale expositie in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem over ‘Heer Bommel en de Bijbel’. De expositie is te bezoeken van 25 mei t/m 30 juni.

Met zijn Bommel- en Tom Poes-strips hield Marten Toonder zijn publiek een spiegel voor. Hij toonde in milde ironie een kritische blik op de samenleving. Zo nu en dan betrof die ironische kijk ook de kerken, het geloof en het christendom.
In de Bommel-verhalen zijn regelmatig verwijzingen te vinden naar het christendom en de Bijbel, soms verbaal, soms visueel. Sommige verhaalelementen in de Bommel-reeks vertonen sterke overeenkomsten met Bijbelse verhalen: de zoektocht naar het Beloofde Land, de verwoesting van Sodom en Gomorra, Job en de Openbaringen. Daarnaast vinden we in de Bommel-verhalen soms Bijbelcitaten terug, en drukken sommige personages zich uit in een soort Bijbeltaal (‘Tale Kanaäns’).
En waar kun je dan beter terecht voor een expo rond dit onderwerp dan in de Grote of Sint-Bavokerk? De expositie is gebaseerd op het boek Bommel en Bijbel van Klaas Driebergen, die in het eerste festivalweekend ook lezingen houdt. Daarnaast is er op de expo een speciale Bommel-prent en -poster te koop.

Lezingen Klaas Driebergen: Grote of Sint-Bavokerk (Grote Markt 22)

Zaterdag 26 mei 14:00-15:00, zondag 27 mei 15:15-16:15

Toegang € 5,00 (= exclusief toegang kerk en tentoonstelling)

——–

 

Lees ook: “Toonders verhalen hebben altijd iets mysterieus”

Print Friendly, PDF & Email

Geef uw reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

 tekens beschikbaar

*